Tipperary

Neem verschillende erfgoedplaatsen, doe daar een glooiend landschap vol bergen en meren bij, en breng op smaak met hartelijkheid en gastvrijheid. Dat is het succesrecept van Tipperary

Cahir Castle, County Tipperary

Tot vrij recent kon dat recept alleen in de verte worden geproefd. Maar het is duidelijk dat de wereld een stuk kleiner is geworden sinds Jack Judge 100 jaar geleden het liedje It’s A Long Way to Tipperary schreef. En vandaag de dag ben je in een handomdraai in wat bekend staat als de Golden Vale van Ierland, met een rijke schakering van meren, bergen en dalen.

Queen Elizabeth II and The Duke Of Edinburgh at the Cathedral at St Patrick’s Rock Cashel , Co.Tipperary

Denk maar aan de rivier de Suir die rustig zijn weg zoekt tussen Carrick-on-Suir en Clonmel. Of denk aan de Mitchelstown Caves, bij toeval ontdekt toen een koevoet tussen de rotsspleten viel in 1833. Of aan de Glen of Aherlow, een verborgen wereld tussen de Galtee Mountains en Slievenamuck.

Stel je voor hoe fijn het is om daar op vakantie te zijn…

En dan is er ook nog Lough Derg, dat bekend staat als Ierlands ‘pleasure lake’. Voor het uitzicht ga je naar de toepasselijk genoemde Lookout in Portroe. Om een goed beeld te krijgen van het meer kun je een bezoek brengen aan de havendorpen, een rondrit op de fiets maken vanuit Nenagh of een pauze inlassen in de tweelingplaatsen Killaloe en Ballina. De eerstgenoemde ligt in county Clare; de laatstgenoemde ligt in Tipperary, wat voor een extra pittige strijd zorgt op het GAA hurlingveld (hurling is een Iers balspel dat wordt gespeeld met stick en kleine harde bal).

Koninklijk erfgoed

Verstopt in de glooiingen en plooiingen van het platteland van Tipperary liggen tientallen erfgoedschatten. Het middeleeuwse dorp Fethard is daar een voorbeeld van. Je vindt hier onder andere de beroemde McCarthy’s – bar, restaurant en begrafenisonderneming in een.

Of volg als je met de auto bent het splinternieuwe Butler Trail. Deze route verbindt Ormonde Castle, Cahir Castle, Clonmel’s Main Guard en andere historische monumenten van de Butler-dynastie.

De Rock of Cashel was de zetel van de koningen van Munster en een van de hoogtepunten van het recente bezoek van Koningin Elizabeth aan Ierland. Gelegen op een sokkel van gras en kalksteen lijken de Round Tower, romaanse kapel en gotische kathedraal bijna op een luchtkasteel.

Overheerlijk eten

Het boerenland van Tipperary gaat natuurlijk over meer dan alleen de akkers en velden. Streekkazen zijn het hoogtepunt van de markten in Cahir en Tipperary. Dit is een county waar boomgaarden vlak naast campings liggen. Met prachtige gastronomische toevluchtsoorden in gerestaureerde oude kloosters. En waar ambachtelijke producten in overvloed in de delicatessenwinkels liggen van de garnizoensplaats Nenagh. Het is een plek waar plezier- en motorjachten op de rivier de Shannon kunnen aanleggen voor een bord stew in een gastropub en waar je in restaurants aan het water wordt verwelkomd met huisgemaakte gerechten.

Smakelijk eten. The Way to Tipperary is aanzienlijk korter geworden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s