Huisdieren meenemen naar Ierland

Het invoeren van huisdieren in Ierland wordt streng gecontroleerd. Meer weten over hoe je je huisdier mee kunt nemen op vakantie.

Vakantie voor viervoeters

Je huisdier meenemen op vakantie is leuk – hij/zij is per slot van rekening deel van het gezin. Sommige hotels, guesthouses, pensions en B&B’s bieden graag onderdak aan huisdieren: de vijfsterren Hayfield Manor in Cork heeft zelfs bij elkaar passende hondenkennels. B&B Ireland heeft ruim 150 leden die huisdieren accepteren en ook in veel self-catering accommodatie zijn huisdieren welkom.

Enthousiaste hondeneigenaren kunnen eindeloos wandelen op het eiland. Onthoud wel dat honden altijd aangelijnd moeten zijn. Tijdens de zomermaanden worden op sommige braderieën en festivals op het platteland allerlei honden- en kattenshows en dierenwedstrijden gehouden. Ben je dus nogal trots op je huisdier, kijk dan of hij of zij een prijs voor je in de wacht weet te slepen.

Een huisdier meenemen naar de Republiek Ierland

De toelatingsvoorwaarden voor het meebrengen van je huisdier naar de Republiek Ierland zijn afhankelijk van uit welk land je het huisdier meeneemt en het land van herkomst.

Van binnen de EU

Kom je bijvoorbeeld uit de EU en wil je een huisdier meenemen naar Ierland, dan heb je een Europees huisdierenpaspoort nodig. Dit document is een bewijs dat je huisdier is gechipt en ingeënt tegen rabiës.

Alleen vliegmaatschappijen die zijn geregistreerd bij de “Department of Agriculture, Food and the Marine” mogen huisdieren vervoeren. Elke veerbootmaatschappij hanteert eigen regels voor het reizen met dieren, maar huisdieren moeten samen met hun eigenaar reizen of met een persoon die tijdens de bootreis de eigenaar vertegenwoordigt.

Van buiten de EU

Als je een huisdier van een land buiten de EU wil meenemen naar Ierland, dan moet je eerst nagaan of dat landaangeduid staat als laag risico of hoog risico.

Huisdieren uit een laagrisicoland buiten de EU:

  • Moeten gechipt zijn (dit moet gebeuren vóór alle andere dingen)
  • Vervolgens ingeënt zijn tegen rabiës
  • Een veterinair certificaat hebben dat is afgegeven of geviseerd door de bevoegde autoriteit in het land van herkomst
  • Honden moeten behandeld zijn tegen lintworm, tussen de 24 en 120 uur voor de reis, en de tijd en datum van de behandeling moet in het huisdierenpaspoort genoteerd staan

Huisdieren uit een hoogrisicoland buiten de EU:

Een huisdier afkomstig uit een hoogrisicoland moet voldoen aan al het hierboven vermelde plus een bloedtest hebben ondergaan na de rabiësinenting tenminste drie maanden voor binnenkomst. Het dier moet per vliegtuig naar Ierland worden vervoerd door een goedgekeurde vliegmaatschappij.

Ook kunnen eigenaars een verzoek indienen bij de “Department of Agriculture, Food and the Marine” voor voorafgaande toestemming. Binnenkomst per vliegtuig mag alleen op het vliegveld van Dublin. Hier wordt je huisdier in de quarantainevoorziening geïnspecteerd.

Een huisdier meenemen naar Noord-Ierland

Volgens de PETS-regeling mogen honden, katten, fretten, konijnen en knaagdieren zonder quarantaine Noord-Ierland binnenkomen. Ze moeten daarvoor wel aan een aantal criteria voldoen. De regeling geldt alleen voor huisdieren die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen vanuit bepaalde landen en gebieden.

Huisdieren die reizen van de Republiek Ierland naar Noord-Ierland moeten zijn gechipt, ingeënt tegen rabiës en een huisdierenpaspoort hebben.

Huisdieren die Noord-Ierland binnenkomen vanuit niet-gekwalificeerde landen moeten bij aankomst zes maanden in quarantaine.

Vakantie vierende viervoeters

Je huisdieren meenemen op vakantie is leuk – ze zijn per slot van rekening deel van het gezin.

Sommige hotels, guesthouses, pensions en B&B’s bieden graag onderdak aan huisdieren: de vijfsterren Hayfield Manor in Cork heeft zelfs bij elkaar passende hondenkennels, genaamd Lord en Lady. B&B Ireland heeft ruim 150 leden die huisdieren accepteren en ook in veel self-catering accommodatie zijn huisdieren welkom.

Enthousiaste hondeneigenaren zitten in Ierland gebakken! Er zijn eindeloze mogelijkheden voor wandelingen op het eiland. Honden moeten wel te allen tijde aangelijnd zijn omdat je op de meest onverwachte plaatsen schapen kunt tegenkomen.

Tijdens de zomermaanden worden op braderieën en festivals op het platteland allerlei honden- en kattenshows en dierenwedstrijden georganiseerd. Dus als je trots bent op jouw Fikkie, doe dan mee en misschien sleep je wel de eerste plaats in de wacht.

Huisdieren meenemen naar de Republiek Ierland

Als jij je harige vriend mee wilt nemen naar Ierland, dan heb je een EU-huisdierenpaspoort nodig, ook als je via Groot-Brittannië reist. Dit document is een bewijs dat je huisdier is gechipt en ingeënt tegen rabiës.

Alleen vliegmaatschappijen die zijn geregistreerd bij de ‘Department of Agriculture, Food and the Marine’ mogen huisdieren vervoeren. Elke veerbootmaatschappij hanteert eigen regels voor het reizen met dieren, maar huisdieren moeten samen met hun eigenaar reizen of met een persoon die tijdens de reis de eigenaar vertegenwoordigt.

Indien je je huisdier mee wilt nemen naar Ierland vanuit een land buiten de EU, check dan eerst of dat land wordt gezien als een gekwalificeerd laag-risico-land of een niet-gekwalificeerd hoog-risico-land.

Een huisdier uit een gekwalificeerd laag-risico-land buiten de EU moet:

  • Gechipt zijn (dit moet gebeuren vóór alle andere dingen)
  • Vervolgens ingeënt zijn tegen rabiës
  • Een veterinair certificaat hebben dat is afgegeven of geviseerd door de bevoegde autoriteit in het land van herkomst
  • Honden moeten behandeld zijn tegen lintworm, tussen de 24 en 120 uur voor de reis, en de tijd en datum van de behandeling moet in het dierenpaspoort genoteerd staan

Een huisdier afkomstig uit een niet-gekwalificeerd hoog-risico-land moet voldoen aan al het hierboven vermelde, plus een bloedtest hebben ondergaan na de rabiësinenting tenminste drie maanden voor binnenkomst.

Het dier moet worden vervoerd door de lucht naar Ierland met een goedgekeurde vliegmaatschappij, of de eigenaar kan een verzoek indienen bij de ‘Department of Agriculture, Food and the Marine’ voor een voorafgaande toestemming.
Binnenkomst per vliegtuig mag alleen op het vliegveld van Dublin. Hier wordt je huisdier in de quarantainevoorziening geïnspecteerd.

Kijk op de website van de Department of Agriculture, Food and the Marine voor veel meer informatie.

Huisdieren die reizen van de Republiek Ierland naar Noord-Ierland moeten zijn gechipt, ingeënt tegen rabiës en reizen met een huisdierenpaspoort.

Een huisdier meenemen naar Noord-Ierland

Met het Pet Travel Scheme (PETS) mogen honden, katten, fretten, tamme konijnen en tamme knaagdieren uit bepaalde landen naar Noord-Ierland reizen zonder quarantaine, op voorwaarde dat zij voldoen aan bepaalde regels. De PETS-regeling geldt alleen voor huisdieren die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen vanuit bepaalde landen en gebieden.

Huisdieren die Noord-Ierland binnenkomen vanuit niet-gekwalificeerde (niet in de lijst opgenomen) landen moeten bij aankomst zes maanden in quarantaine. Voor meer informatie, bezoek de website van de Department for Environment, Food and Rural Affairs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s