De Causeway kustroute

Verken een van de meest onvoorstelbare kusten ter wereld

De Causeway Coastal Route tussen de steden Belfast en Derry~Londonderry is een caleidoscoop van natuurlandschappen, imposante kliffen, heldere bergbeekjes en klaterende watervallen.

Deze schitterende kustroute begint in Belfast en brengt je bij het bijzondere Gobbins Cliff Path, door de prachtige Glens of Antrim en naar de beroemde Giant’s Causeway.

KUSTWEG

Deze ongelofelijke route kun je het beste in een rustig tempo beleven, van de stad Belfast, via het Gobbins Cliff Path en helemaal naar de Unesco Werelderfgoedplaats waaraan de route zijn naam ontleent. Je rijdt ongehaast en in alle rust langs unieke kustlandschappen, je eet verse vis en wandelt rond in de fraaie dorpjes aan zee.

De romantische overblijfselen van het Dunluce Castle balanceren op een rotsige landtong. Dit 14e-eeuwse bolwerk werd in 1641 verlaten nadat een gedeelte van de keuken tijdens een storm in zee stortte. Op het aangrenzende kerkhof liggen de slachtoffers van de ruige Atlantische Oceaan: matrozen van scheepswrakken zoals de Girona. De geredde schatten van het schip zijn te zien in het Ulster Museum in Belfast. Geen wonder eigenlijk dat wordt gezegd dat deze plek een inspiratiebron was voor C.S. Lewis bij het bedenken van Cair Paravel in De kronieken van Narnia. Is dat al episch genoeg voor jou?

EEN REUZEREIS

De vuurtorens in Co. Antrim schijnen hun felle licht op de woeste kustlijn. Bezoek Rathlin West Light op het ruige Rathlin Island, of verblijf in een van de vuurtorenwachter huizen bij Blackhead.

Ga na dit avontuur naar de nabijgelegen Old Bushmills Distillery, Ierlands oudste in bedrijf zijnde whiskeystokerij, waar je kan genieten van een rondleiding en een ‘dram’ (borreltje).

Er zijn zelfs zoveel fabelachtige landschappen te vinden langs deze route door Noord-Ierland dat diverse plaatsen zijn gekozen als filmlocaties voor de succesvolle HBO-serie Game of Thrones.

De Giant’s Causeway

Hier is dan de parel van deze gekartelde kust, tevens Unesco Werelderfgoedplaats: de Giant’s Causeway met zijn 40.000 basalten pilaren die zijn gevormd door gesmolten lava die afkoelde in de vorm van zeshoekige, donkere stapstenen. Volgens de legende van de Causeway bouwde de grote Keltische krijger Finn MacCool de basalten weg naar Schotland om een rivaliserende reus, Benandonner, uit te dagen.

Wetenschappers geloven echter dat de Giant’s Causeway is ontstaan door een vulkaanuitbarsting 60 miljoen jaar geleden. Hoe het ook zij, deze toevallige groepering van pilaren is ronduit fantastisch. Er is hier ook een geweldig bezoekerscentrum waar je meer kunt ontdekken en je eigen mening kunt vormen over hoe het nou zit met de oorsprong van de Causeway.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s