Geen ski’s nodig: 5 redenen waarom Ierland dé bestemming is voor een wintervakantie

Op zoek naar een wintervakantie? Met zijn gezellige pubs, ruige landschappen en verscholen toevluchtsoorden is Ierland de perfecte bestemming voor het winterse weer.

Mourne Mountains, County Down

1. Gedenkwaardige landschappen

De Mourne Mountains, county Down: Hier speelde de schrijver C.S. Lewis als kind en werd hij geïnspireerd tot zijn winterwonderland Narnia uit De leeuw, de heks en de kleerkast. Niet moeilijk om te zien waarom: In de winter zijn de bergen bedekt onder een laag sneeuw, en wie weet wat er verscholen ligt in de onzichtbare richels en plooien?

De Connemara Roundstone Bog Conservation Drive: Een reis door een steeds veranderend vergezicht van donkerbruine veengebieden, roestkleurige bergen, gele gaspeldoorn en goudkleurig heidegras.

Beara Peninsula, county Cork: Dit woeste landschap wordt op een winteravond zelfs nog ruiger. De huilende wind en de beukende golven van de Atlantische Oceaan langs de 50 km lange kust versterken de sfeer van dit fantastische schiereiland aan de westkust.

2. Gezellige pubs

An Spailpín Fánach (‘de arbeidsmigrant’), county Cork: Deze kroeg zag in 1779 het levenslicht en door het lage plafond, de bakstenen muren en plavuizen is hij extra sfeervol. Neem plaats bij de open haard voor The Cork Yarnspinner, een avond met verhalen en liedjes op iedere laatste dinsdag van de maand.

Nancy’s Ardara, county Donegal: De visgerechten bij Nancy’s zijn niet voor niets beroemd: eet dampend hete vissoep na een fikse wandeling om helemaal op te warmen.

Saltwater Brig, county Down: De pub ligt aan de oever van het Strangford Lough en heeft een prachtige en knusse gelagkamer met een open haard en onbewerkte stenen muren. Als je geluk hebt, kun je pannenkoeken eten rechtstreeks van de bakplaat.

3. Stedentrips

Grafton Street in Dublin: De boetieks aan Grafton Street puilen uit van de geweldige cadeau-ideeën in de aanloop naar Kerstmis. Je kunt ook door de wijk Temple Bar wandelen waar op de Fairtrade Christmas Market handgemaakte spullen worden verkocht uit de hele wereld.

Belfast: Wat kun je in Belfast doen? Een hele hoop. Ga naar een voorstelling in het MAC, slenter over de kerstmarkt bij het bekendste gebouw van Belfast, de City Hall, of geniet van afternoon tea in de Titanic Belfast.

Galway Continental Christmas Market: Het Eyre Square wordt als de prachtig verlichte locatie voor Ierlands oudste kerstmarkt omgetoverd in een twinkelend winterwonderland. Eet, drink, probeer en koop heerlijkheden bij ruim 50 kramen.

Galway Continental Christmas Market

4. De winterzonnewende

Newgrange in county Meath heeft de beste winterzonnewende waarvoor 20 gelukkigen zijn ingeloot om het jaarlijkse fenomeen bij te wonen. Voor de rest van ons heeft de reisschrijver Pól Ó Conghaile 10 alternatieven samengesteld voor een net zo magische ervaring. Onze favorieten?

Slieve Gullion, county Armagh: Volgens de legende veranderde Finn Mac Cumhaill in een oude man nadat hij in het bergmeer baadde. Er zijn twee cairns te vinden aan beide kanten van het water, en in de zuidelijke graftombe vindt bij zonsondergang een uitgelijnde lichtval plaats, uniek aan de winterzonnewende.

Beaghmore, county Tyrone: Dit is een van Ierlands best bewaarde megalitische geheimen, ontdekt in de jaren 1940 door plaatselijke bewoners die aan het turfsteken waren. Neem een deken mee en zorg dat je op tijd bent om te zien hoe de steencirkels op één lijn komen tijdens de zonsopgang. Magisch.

Beaghmore

5. Er helemaal tussenuit

Klifwandeling op Achill Island: Dit geïsoleerde eiland is met de kust verbonden door een brug. Er is hier een spectaculair wandelpad aan de westkant. Je begint bovenop de klif bij Keem Bay en komt langs een uitkijkpost voor reuzenhaaien en een verlaten dorp.

Sterke verhalen op het Rathlin Island: Rathlin is makkelijk bereikbaar – maar je zult er niet meer weg willen. Zwerf over de basalten zeerotsen, ga op zoek naar eenzame vuurtorens en hoor smokkelaarsverhalen in een plaatselijke pub.

Archeologie in Cavan: Omsloten door zes county’s vormen de meren en bossen van county Cavan een perfecte winterse omgeving. Ontdek de verborgen mysteries aan de voet van de Cuilcagh Mountains waar eeuwenoude hutten en een megalithisch graf slechts een paar van de verrassingen zijn.

Published by Jörgen Hartogs

I offer tours in Dutch, Flemish, German and English in Ireland , Wales and Scotland. I also offer walking tours in Adare, Newcastle West, Limerick, Ballingarry, Rathkeale and other towns and cities. I'm a fully qualified, Fáilte Ireland certified, guide and a full ATGI (Association of approved Tour guides of Ireland) and ITGA (Independent Tour Guides of Ireland) member.

Leave a comment