De Keltische kust

Verken serene kloosters, Vikingsteden en locaties waar de Titanic zijn sporen heeft achtergelaten.

GOED VOOR
 • Geschiedenis
 • Musea
 • Landschappen
 • Sightseeing
 • Wandelen
 • BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN
 • OMVAT DE COUNTY’S
  Wicklow | Wexford | Waterford | Oost-Cork
 • TRANSPORT HUBS

  Dublin Airport | Heuston (trein) Station | Connolly (trein) Station | Busáras | Dublin Port | Waterford Airport | Shannon Airport | Rosslare Harbour | Cork Harbour

Er zijn weinig kusten die zo veel verkeer hebben gekend als deze.

Deze kliffen, havens en stranden werden bestormd door Vikingen, bezocht door gigantische oceaanstomers en verwelkomden wereldleiders thuis.

Ook een tocht door het binnenland biedt boeiende geschiedenis, in de vorm van afgelegen kloosters, kastelen aan de rivier en een aantal van de mooiste tuinen ter wereld.

<span id="glendalough">Glendalough</span>
Glendalough

Het Wicklow Mountains National Park is enorm gevarieerd. Snelstromende beekjes en paarse bergen liggen zij aan zij met moerasland, stenen bruggen en groene dalen. In één van die dalen, Glendalough (‘het dal van de twee meren’), zocht St. Kevin, een 6e-eeuwse monnik, de stilte van het kluizenaarsleven.

…een van de mooiste streken van het hele land…

DE LONELY PLANET OVER GLENDALOUGH

Rond 540AD kwamen er discipelen naar het kluizenaarsoord van St. Kevin. Er ontstond een nederzetting met een kathedraal, zes kerken en een ronde toren, die één van de belangrijkste kloosterlocaties van Europa werd. Er zijn nog veel ruïnes te zien, ondanks de plunderingen door Vikingen en de verovering door de Normandiërs in 1398. Zorg voor stevige wandelschoenen, want rond de twee meren van Glendalough ligt één van de mooiste wandelingen in het eeuwenoude oosten van Ierland.

Terug naar boven

Meer ontdekken in de buurt

Powerscourt House & Gardens, county Wicklow

In 1730 liet de eerste burggraaf van Powerscourt dit enorme landhuis bouwen als blijk van zijn macht in de regio. De formele tuinen van dit magnifieke landgoed in Wicklow zijn door National Geographic uitgeroepen tot 3e beste tuin ter wereld.

Russborough House, county Wicklow

Sir Alfred en Lady Beit kochten Russborough House om er hun uitgebreide kunstcollectie onder te brengen. Vandaag de dag is het landhuis voor publiek geopend en zijn er werken te zien van Rubens en Guercino.

Kilruddery House & Gardens, county Wicklow

Al sinds 1618 is Kilruddery House in het bezit van de familie Branazon, de graven van Meath. Wandel door de schitterende barokke tuinen in Franse stijl en geniet van de Long Ponds, de Wilderness en het Sylvan Theatre.

<span id="hook-head">Hook Head</span>
Hook Head

Op de uiterste punt van het schiereiland Hook in Wexford staat de oudste, nog werkende intacte vuurtoren ter wereld. De eersten die dit zwart-witte baken 800 jaar geleden brandend hielden, waren monniken, nadat de graaf van Pembroke de vuurtoren liet bouwen om zeelui te behoeden voor schipbreuk. De zee eiste hier zelfs zo veel levens, dat deze wateren bekend stonden als het kerkhof van de duizend schepen…

Sommigen denken dat we de uitdrukking ‘by hook or by crook’ (‘hoe dan ook’) danken aan de vuurtoren van Hook Head

In de 17e eeuw zagen de monniken zich gedwongen te vluchten, en droegen de spreekwoordelijke fakkel over aan de plaatselijke bewoners. Die gingen samen met hun gezinnen in de kalkstenen toren wonen. Beklim de wenteltrap van 115 treden waarover de monniken zware zakken steenkool omhoog torsten, langs gewelfde vertrekken en een kapel, om het panoramische zeezicht te bewonderen. Misschien zijn er zelfs opduikende walvissen of dolfijnen te zien!

Meer ontdekken in de buurt

Het hongersnoodschip van Dunbrody in county Wexford

Aan boord van deze replica van een emigrantenschip uit de tijd van de ‘Famine’, de grote hongersnood, is het moeilijk voor te stellen dat de joviale kapitein John Baldwin per reis 300 wanhopige passagiers naar Noord-Amerika vervoerde, voor de prijs van drie maandlonen per persoon.

De Kennedy Homestead in county Wexford

Wist je dat de Amerikaanse president JFK Iers bloed had? Zijn overgrootvader verliet Ierland in 1848, en diens huis is nu een museum. Ook is er het JFK Arboretum, een herdenkingspark ter ere van John F. Kennedy.

Tintern Abbey, county Wexford

Tijdens een verraderlijke storm in het jaar 1200 bezwoer de graaf van Pembroke dat hij een kerk zou bouwen als hij Ierland ongeschonden wist te bereiken. Hij bracht het er levend vanaf, en trouw aan zijn woord liet hij als eerbetoon de enorme Tintern Abbey bouwen.

<span id="waterford-city">De stad Waterford</span>
De stad Waterford
Hoe zijn de gouden gewaden van Waterford bewaard gebleven? Deze exquise kledingstukken van Italiaanse zijde en Belgisch borduursel behoren tot de grootste middeleeuwse schatten van Europa. Maar hoe hebben zij de hevige godsdienstoorlogen van de 17e eeuw weten te doorstaan? Dat is simpeler dan je denkt: ze werden begraven onder de stad Waterford. 123 jaar later kwamen ze weer tevoorschijn, en nu hangen ze in het Medieval Museum van Waterford.

Dit is een uitstekend voorbeeld van een modern museum. Voor mij is de wijnkelder van de burgemeester op de onderste verdieping het hoogtepunt

MAGPIE15 TRIPADVISOR, WATERFORD TREASURES MEDIEVAL MUSEUM

Waterford werd tegen het einde van de 9e eeuw gesticht door de Vikingen, en is daarmee een van de oudste steden in Ierland. Duik in de intrigerende geschiedenis van de stad dankzij de Waterford Treasures, een drietal musea in de Viking Triangle. Begin met de Vikingen in het stenen fort Reginald’s Tower, bezoek vervolgens het Medieval Museum, en eindig in het elegante Bishop’s Palace.

Meer ontdekken in de buurt

Copper Coast Geopark, county Waterford

Dit is een bijzonder mooi deel van de kust bij Waterford, vernoemd naar de koperwinning die hier in de jaren 1800 begon. Het is uitgeroepen tot Unesco Global Geopark en de topografische diversiteit vertoont sporen van de de ijstijd.

Lismore Castle, county Waterford

Enkele jaren voordat hij werd opgesloten in de Tower van Londen in 1602, kocht de ontdekkingsreiziger Sir Walter Raleigh Lismore Castle. De man had duidelijk smaak. Dit enorme kasteellandgoed aan de rivier is een icoon in Waterford, en is te huur voor groepen en families.

Youghal, county Cork

Youghal is een van de best bewaard gebleven ommuurde stadjes in Europa, en bovendien een populaire badplaats. In dit havenstadje met zijn erfgoedstatusfilmde regisseur John Huston in 1954 delen van zijn Moby Dick, met Gregory Peck in de hoofdrol.

<span id="cobh">Cobh</span>
Cobh

De lieflijke havenplaats Cobh is onlosmakelijk verbonden met de zee. Wandel door de steile straten in de voetsporen van de mensen die hiervandaan vertrokken, als emigranten of als verbannen veroordeelden. In het stadje weerklinken nog namen als de RMS Titanic en de RMS Lusitania – legendarische schepen uit de maritieme geschiedenis die een onuitwisbare indruk achterlieten.

…een fraai stadje aan een fonkelende riviermonding, vol kleurrijke huizen waar een schitterende kathedraal boven uittorent.

DE LONELY PLANET OVER COBH

Het is onmogelijk om niet ontroerd te raken bij het beeld van Anne Moore, een 17-jarig meisje dat in 1891 uit Ierland emigreerde. Anne Moore kwam met haar twee broertjes aan in New York na 12 dagen op zee, in afschuwelijke omstandigheden op het onderdek en was de eerste passagier die geregistreerd werd in het nieuwe immigratiecentrum op Ellis Island. Haar geschiedenis is één van de vele verhalen die wordt verteld in het Cobh Heritage Centre.

Meer ontdekken in de buurt

Midleton Distillery, county Cork

Films, gidsen en proeverijen vertellen het geheim van één van de beroemdste Ierse whiskeys. Op het terrein van zeven hectare staan nog steeds de originele ovens en watermolens van ruim 230 jaar geleden.

Ballycotton, county Cork

De vissershaven Ballycotton ligt op de rotskust van Oost-Cork, omgeven door schone Blue Flag-stranden, onder het toeziend oog van de vuurtoren van Ballycotton. Een wandeling over de kliffen naar het strand van Ballyandreen biedt een weids uitzicht over de oceaan.

Blarney Castle, county Cork

Banketten, giftuinen en een steen die welbespraaktheid schenkt – Blarney is niet zomaar een kasteel. Wandel door de mooie tuinen, kus de “Stone of Eloquence” en verken een druïdische nederzetting.

Festivals
Festivals

Feit: Het eeuwenoude oosten van Ierland draagt de sporen van 5000 jaar geschiedenis. Maar dat wil niet zeggen dat er in deze historische streek geen plezier te beleven valt! In de county’s van het eeuwenoude oosten van Ierland vinden talloze festivals plaats die in het teken staan van kunst, opera, comedy, eten, muziek en meer.

Meer ontdekken van het eeuwenoude oosten van Ierland

Het historische hart

Bezoek middeleeuwse kastelen, whiskeystokerijen en mesolithische jachtgebieden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s