Ierland 2016, een ode aan Ierland

In Ierland luidde de Paasopstand van 1916 het begin in van de weg naar onafhankelijkheid. Nu, 100 jaar later, viert Ierland de cultuur, geschiedenis en karakter die dit land zo uniek maken.

GOED VOOR
 • Cultuur
 • Tentoonstellingen
 • Geschiedenis
 • Musea
 • Sightseeing

  BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN

  TRANSPORT HUBS

  Dublin Airport | Heuston (trein) Station | Connolly (trein) Station | Busáras | Dublin Port
 • BEKEND OM

  Muziek | Storytelling | Traditioneel erfgoed

Ons verleden vieren

100 jaar geleden werd de afkondiging van de Ierse Republiek voor het eerst voorgelezen op de trappen van de General Post Office in Dublin. De 6-daagse opstand die daarop volgde, werd een van de belangrijkste gebeurtenissen uit Ierlands moderne geschiedenis. Hiermee begon de reis naar onafhankelijkheid. Een eeuw later kan iedereen terugkijken op deze bepalende periode, reflecteren over de vooruitgang die heeft plaatsgevonden en met trots naar de toekomst kijken.

All changed, changed utterly

‘EASTER 1916’ – W.B. YEATS

In dit gedenkjaar vol tentoonstellingen, evenementen en herdenkingen is iedereen welkom om mee te doen aan het vieren van Ierlands geschiedenis. Beleef de ingrijpende verhalen achter een aantal van de beroemdste monumenten van het land.Loop in de voetsporen van de mannen en vrouwen die door hun idealisme aanzetten tot de geboorte van een nieuwe staat. Dit is een bijzonder jaar voor Ierland – en dat willen we met de wereld delen.

Bevalt onze kaart? Download hem hier!

Deze kaart in PDF formaat

Aangrijpende geschiedenis

De General Post Office (GPO) is een van de meest iconische gebouwen van Dublin. Het vormde het hart van de vroege 20e-eeuwse geschiedenis en ligt nog steeds aan de belangrijkste doorgangsweg van de stad. Het diende ook als hoofdkwartier tijdens de Paasopstand van 1916. De kogelgaten in de gevel zijn nog steeds te zien…

Op loopafstand verderop in de stad kom je bij het National Museum of Ireland in de Collins Barracks. Hier kijk je je ogen uit met 15.000 voorwerpen uit die beslissende week. Je ziet er alles van dagboeken uit de gevangenis tot de originele vlag van de Ierse Republiek die aan de GPO wapperde tijdens de Paasopstand (expositie opent in maart 2016).

Het centrum van Dublin (afbeelding met dank aan de National Library of Ireland)

Een reis door de tijd

De Kilmainham Gaol werd uitgeroepen tot beste monument op TripAdvisor. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Ierland. Hier in het nieuwe Courthouse Visitor Centre (wordt geopend in het voorjaar van 2016) ontdek je alles over het leven van de rebellenleiders.

In de Richmond Barracks diept de interactieve en multimediale tentoonstelling (opening in het voorjaar van 2016) het fascinerende verhaal uit van de 3000 Ierse opstandelingen die hier gevangen zaten, waaronder Michael Collins en Eamon de Valera.

Jouw familiegeschiedenis in Ierland

De geschiedenis van Ierland blijft zich ontvouwen. In onze kunst, literatuur en muziek ontdek je een modern land, waar het verleden wordt herinnerd en de toekomst vol mogelijkheden is. Bekijk het opwindende culturele programma dat gedurende 2016 plaatsvindt. De evenementen weerspiegelen de spirit van deze unieke bestemming.

In heel 2016 ligt de nadruk op dit bijzondere moment in de Ierse geschiedenis. Ben je op zoek naar de Ierse wortels van je eigen geschiedenis, dan is dit een uitstekende tijd voor een bezoek. Wie weet wat je gaat vinden!

Word lid van de Ireland Family History-groep op Facebook.

Dublin en verder

Dublin loopt natuurlijk over van geschiedenis. Een bezoek wordt extra aantrekkelijk als je al die lagen afpelt en Vikingen, middeleeuwse kastelen en elegante Georgian gebouwen tegenkomt. Al deze elementen hebben een grote rol gespeeld in waarom de stad nu zo geliefd is.

Maar onze cultuur heeft ook een kant die een stuk levendiger is. Loop langs de plekken die vaak werden bezocht door James Joyce en Oscar Wilde in deze Unesco Literatuurstad. Proef de hedendaagse cuisine die Dublin een internationaal gerenommeerde reputatie geeft. Of loop binnen voor een pint in Finnegans in Dalkey, de stamkroeg van Bono.

Als je interesse in historie is aangewakkerd door je bezoek aan Dublin, neem dan de tijd om buiten de stad te gaan kijken. Duik bijvoorbeeld in het eeuwenoude oosten van Ierland. Dit deel van het eiland is bezaaid met geschiedenis. Je kunt door 5000 jaar historie zwerven, van neolithische graven tot aristocratische landhuizen.

Vervolg je reis

Ierland 2016

Het is tijd om terug te kijken op 100 jaar Ierse geschiedenis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s