Een spannend avondmaal voor Halloween

Halloween is geen standaard feest. En, zoals Aoife Mullen ontdekt, zijn Halloweengerechten ook niet bepaald ‘normaal’

Even cosy traditional kitchens are spooky on October 31st
Even cosy traditional kitchens are spooky on October 31st

Feit: we hebben Halloween te danken aan Ierland. Dit is het herfstfeest waarbij, zoals mijn voorouders geloofden, de geesten van de doden terugkeerden naar het land der levenden… Griezelig.

Maar dat is precies waarom we Halloween zo leuk vinden. Juist omdat het niet ‘normaal’ is. Het is griezelig, het is onvoorspelbaar en het is een beetje vreemd.

Kijk maar naar het eten.

Barmbrack

In deze tijd van het jaar moet je voorzichtig zijn als je in een snee warme barmbrack bijt.

In deze traditionele Halloween-broodcake/ kunnen allerlei voorwerpen verborgen zitten die de toekomst van de gelukkige (of ongelukkige) persoon voorspellen die ze aantreft in zijn/haar portie.

In jouw snee ‘brack’ kun je aantreffen: een ring (getrouwd binnen een jaar); een stokje (een wandelstok, wijst op toekomstige reizen); een vingerhoedje (altijd een oude vrijster); een knoop (altijd vrijgezel blijven); een munt (een rijk leven); en een stukje stof (een leven lang arm).

Jaren geleden kon je ook religieuze medailles tegenkomen in een ‘brack’, wat een leven voorspelde als gewijde priester.

Voor wie barmbrack niet kent, is er dit heerlijke recept van The Moody Boaruit county Armagh.

Ingrediënten

Voor de fruitvulling:

• 350g rozijnen

• 50ml Bushmills-whiskey

• Warme thee (genoeg om de rozijnen mee te bedekken)

• 1 citroen plus geraspte schil

Voor het deeg:

• 450g krachtig broodmeel

• Snufje zout

• 15g (1 el) gedroogde gist

• 280ml melk op kamertemperatuur

• 50g (3,5 el) zachte boter

• 50g (3,5 el) suiker

• 1 geklopt ei

Voor het toplaagje:

• 1 tl boter

• 1 tl gemalen kaneel

• 0,5 tl gemalen koekkruiden

Heerlijke barmbrack via Shutterstock

Bereiding:

1. Week de rozijnen 30-45 min in de whiskey, warme thee en citroensap, laat daarna uitlekken.

2. Voor de bereiding van het deeg: doe alle ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar met een houten pollepel.

3. Kneed dan het mengsel 5 minuten met je handen op een met bloem bestoven werkvlak.

4. Doe het deeg in een kom, bedek met een vochtige theedoek en laat 1 uur rusten, totdat het mengsel is gerezen en de kom vult.

5. Kneed het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkvlak, en meng er gelijkmatig steeds een lepel van het geweekte fruit door.

6. Doe het in een beboterd cakeblik van 20-23cm en bedek weer met een vochtige theedoek.

7. Laat het ongeveer 20 minuten staan op een warme plek totdat het mengsel is gerezen tot bovenaan het blik.

8. Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C .

9. Voor het toplaagje: meng de boter romig samen met de kruiden totdat het zacht is.

10. Haal de barmbrack uit de oven. Smeer de gekruide boter onmiddellijk over de bovenkant. Laat afkoelen.

Denk je dat een vriend dit artikel interessant vindt? Klik op  om te bewaren en delen.

De liefde van de man gaat door de maag. Letterlijk.

Eten, zo wordt gezegd, is de makkelijkste manier om het hart van een man te veroveren. In Ierland, rond Halloween, werd dat letterlijk genomen. Soms gebeurt dat nog steeds.

Vroeger geloofden velen in Ierland dat colcannon hét middel was voor ongetrouwde vrouwen die op zoek waren naar een man. Verschillende versies van dit gerecht met aardappelpuree werden overgenomen van generatie op generatie, waarbij aan het eindproduct ringen (trouwen), vingerhoedjes (oude vrijster blijven) en munten (rijkdom) werden toegevoegd.

Volgens een bepaalde legende deden ongetrouwde vrouwen de eerste en laatste hap van hun colcannon in een sok en hingen die aan de deur. De eerste man die dan door de deur kwam, zou hun echtgenoot worden.

Anderen zeggen dat ongetrouwde vrouwen geblinddoekt naar hun tuingingen om zo de kool te kiezen voor hun colcannon. Een grote hoeveelheid colcannon werd bereid met die uitgekozen kool en er werd een ring in verstopt. De vrouw die als eerste de ring vond in haar portie zou als eerste een huwelijksaanzoek krijgen.

Een echtgenoot vinden is niet altijd even makkelijk, maar colcannon maken met dit recept van Café Rua uit county Mayo is dat wel.

Ingrediënten

•1kg geschilde aardappels

• 2 volle handen gehakte boerenkoolbladeren

• 60g boter

• 250ml melk

• Een laurierblad

• Zout en peper om op smaak te brengen


Boterige colcannon via Café Rua

Bereiding:

1. Stoom de aardappelen gedurende 15-20 minuten totdat ze net gaar zijn.

2. Giet dan het water af en laat de aardappelen nog 5 minuten in hun eigen stoom staan voordat je gaat pureren.

3. Bereid, terwijl de aardappels koken, de boerenkool. Verwijder de eventuele steeltjes en harde stukken, was de overgebleven bladeren en kook in een bodempje water totdat ze gaar zijn – dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Giet af, breng op smaak met peper en zout en doe wat boter op de boerenkool.

4. Bewaar de boerenkool en breng in dezelfde pan de melk met het laurierblad aan de kook.

5. Pureer de aardappelen terwijl ze nog heet zijn, eerst met de boter, en voeg dan geleidelijk de melk toe zodat je een heerlijke, romige puree krijgt.

6. Breng op smaak met zout en peper, schep de boerenkool erdoor en serveer in een warme schaal met een klontje boter erop.

En dat is het. Jouw Halloween zal griezelig, eng en vreemd worden. Maar honger hoef je gelukkig niet te lijden.

Happy Halloween uit Ierland

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s