Dracula in Dublin

Dracula-schrijver Bram Stoker heeft wereldwijde literaire faam die James Joyce naar de kroon steekt – maar ze hebben nog meer gemeen

De verheerlijking van vampiers maakt alweer een tijdje deel uit van onze hedendaagse cultuur. Van bloedstollende series als Twilight en True Bloodvan HBO tot aan Interview with a Vampire van Anne Rice.

Die donkere fantasiewereld hebben we aan een Dubliner te danken.

Dublin Castle, Dublin city
Dublin Castle, Dublin city

Dracula-schrijver Bram Stoker werd in 1847 geboren in Dublin, in de aan zee gelegen buitenwijk Clontarf. Hij groeide op, studeerde, werkte en trouwde in de stad. Veel van het Victoriaanse Dublin uit de tijd van Stoker staat vandaag de dag nog steeds overeind.

Hoe het begon in Clontarf

Op de Marino Crescent nr 15 in Clontarf staat het Georgian huis van de familie Stoker: een enorme kast. Het werd in 2012 te koop gezet. Door de foto’s en zelfs een video van de makelaar konden nieuwsgierige fans het interieur met veel originele details bekijken.

Op de hoek, met een knipoog naar zijn voormalige buurman, ligt Bram’s Café. Eigenaar Jimmy Bowler krijgt een hele hoop ‘Bramoraks’ (doorgewinterde fans van Bram Stoker) over de drempel. Ze stellen hem allerlei vragen en hij heeft aantekeningen achter de toonbank liggen die hij stiekem kan raadplegen.

Denk je dat een vriend dit artikel interessant vindt? Klik op  om te bewaren en delen.

Een universitair atletiekkampioen

Trinity College Dublin is de oudste universiteit van Ierland. Het is een elegant cluster van historische gebouwen, oude bibliotheken en kinderkopjes. Waarschijnlijk zijn ze nauwelijks veranderd sinds de dagen dat Stoker hier studeerde.

Stoker was een universitair atletiekkampioen, begenadigd voetballer, en Voorzitter van het Filosofisch Genootschap. Jarlath Killeen is universitair docent Victoriaanse literatuur aan Trinity College. Hij geeft toe dat het hem wel wat doet om het werk van Stoker in dezelfde collegezaal te behandelen als waar de schrijver zelf heeft gezeten.

“Ook al vermoed ik dat Stoker vaker op de atletiekbaan en in de sportzaal was te vinden om te trainen voor zijn sportieve ambities dan in de collegezaal!” zegt hij.

Invloed van een kasteel?

Dublin Castle is nog zo’n reliek van het leven van Stoker. De schrijver werkte hier als ambtenaar. Het is goed mogelijk dat het gebouw een inspiratiebron was voor het verzonnen thuis van Dracula – Stoker is namelijk nooit in Roemenië geweest.

Het is zelfs zo dat de vorm waarin Dracula is geschreven (samengestelde dagboekaantekeningen, memo’s, telegrammen) in wezen een map van bewijs is. Het is een afspiegeling van Stokers werk als ambtenaar, waar hij mappen tot stand bracht over zaken in heel Ierland.

Literaire kringen in Victoriaans Dublin

Een van de leukste dingen van de Ierse literatuur is dat de belangrijkste figuren regelmatig met elkaar van doen hadden. Zo pikte Stoker de vriendin van Oscar Wilde in, Florence Balcombe, en trouwde met haar op 4 december 1878 in St. Ann’s Church aan Dawson Street in Dublin.

Je kunt een borstbeeld van Stoker zien in de St. Ann’s Church. En een portret van hem vind je in het Irish Writer’s Centre aan het Parnell Square in Dublin. Hij wordt door zijn stad herdacht met het jaarlijkse Bram Stoker Halloween Festival. En de stad knipoogt naar hem met de levensechte  begrafenisondernemer en Dracula-imitator Paddy Drac die rondwaart op de St. Patrick’s Day Parade.

Je kunt ook over zijn afkomst mijmeren tijdens het eten van een halfrauwe Dracula-burger in Bram’s Café.

Ergens was Stoker gewoon een Dubliner met een wilde fantasie. En zoals je weet, daar hebben wij er heel veel van.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s