De spookachtigste plaatsen van Ierland

Wist je dat Halloween ooit in Ierland begonnen is? Ja, dat is zo. Hier zijn drie angstaanjagende verhalen…

Behold, Loftus Hall. Warning! May cause chills...
Behold, Loftus Hall. Warning! May cause chills…

Als eerste een verhaal uit county Wexford.

Een vreemdeling in de nacht

Dit verhaal brengt ons naar het winderige schiereiland Hook Head in county Wexford. Het is het eind van de 18e eeuw. Een enorm huis was in het bezit van ene Charles Tottenham. Het huis heette…Loftus Hall.

Omdat Sir Charles de lange winteravonden haatte, nodigde hij andere notabelen uit om hem te vergezellen in Loftus Hall. Zij speelden kaart en dronken dure cognac. Op een van die avonden kwam er een storm opzetten uit de oceaan. Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, verwelkomde Sir Charles zijn gasten.

De avond duurde voort en buiten gierde de storm. Plotseling klonk er een donderend kabaal aan de voordeur.

Boem, boem, boem…!

Charles draaide langzaam aan de deurklink, zich afvragend wie op dat uur buiten kon zijn, op zo’n avond. Voor hem stond een grote vreemdeling. Een knappe jongeman, doorweekt tot op het bot. Aan zijn kleding te zien dacht Charles dat hij in goeden doen was en hij nodigde de man daarom uit om binnen te komen. De vreemdeling legde niet uit waarom hij buiten rondzwierf in de storm. Omdat hij graag beleefd wilde zijn, vroeg Sir Charles hem mee te doen met het kaartspel.

De vreemdeling won spel na spel, spottend lachend terwijl hij zijn winst op de tafel naar zich toe schoof. Tijdens een spelletje liet een dame aan tafel een kaart op de grond vallen. Terwijl zij zich voorover boog om de kaart op te rapen, begon ze te gillen! In plaats van voeten bleek de vreemdeling afgrijselijke, gespleten hoeven te hebben, gedrenkt in bloed. Het gezicht van de vreemdeling verkrampte in een masker van woede door deze ontdekking. Hij schoot recht omhoog, stootte een vreselijke krijs uit en knalde dwars door het dak.

De dagen erna werd er volop gespeculeerd. Sommigen zeiden dat het een boze geest was, anderen dat Sir Charles en zijn gasten teveel cognac hadden gedronken. Weer anderen dachten dat het de duivel zelf was die langs was komen wippen.

We zullen het nooit weten. Wel weten we dat het gat in het plafond al ontelbare keren is gerepareerd maar steeds weer stuk gaat. Het is vandaag de dag nog steeds te zien.

Loftus Hall ligt op het kale en dorre Hook Peninsula wachtend op bezoek van een arme ziel… Jij misschien?

Spooknachten in Ballygally

Als volgende gaan we naar county Antrim.

Dit verhaal speelt zich af in een hotel waar je daadwerkelijk kunt overnachten… Als je durft.

Ballygally Castle Hotel is een 17e-eeuws gebouw dat uitkijkt over de Ballygally Bay. Het kasteel heeft veldslagen, bestormingen en opstanden meegemaakt tussen en rondom zijn muren. Onze belangstelling richt zich echter op een voormalige eigenaar genaamd James Shaw.

James Shaw was getrouwd met Lady Isobel Shaw. Shaw wilde ontzettend graag een mannelijke erfgenaam zodat het kasteel in de familie kon blijven. Toen Isobel eindelijk zwanger was, kreeg ze een meisje. De eigenaar van Ballygally was woest.

Razend en achterdochtig naar zijn vrouw, sloot Shaw haar op in de hoogste toren van Ballygally Castle. Hij liet Lady Isobel daar zodat ze zou omkomen van de honger. Haar geschreeuw galmde door het hele kasteel, maar er kwam geen hulp. In plaats van een gruwelijke, langzame dood te moeten meemaken, opgesloten in de toren, sprong Isobel haar einde tegemoet op de rotsen onder de kasteelmuren.

Top op de dag van vandaag spookt de geest van Isobel door het kasteel, dat nu een hotel is geworden. Gasten zijn midden in de nacht wakker geworden en zagen de gestalte van een vrouw in hun kamer, roepend om haar dochter.

Dus waarom ga je zelf niet overnachten in Ballygally Castle in county Antrim. Onthoud wel dat de klop op de deur misschien niet de roomservice is.

Denk je dat een vriend dit artikel interessant vindt? Klik op  om te bewaren en delen.

De bloederige kapel

Om onze bovennatuurlijke reis af te sluiten gaan we naar county Offaly en Ierlands meest spookachtige kasteel: Leap Castle.

Eeuwen vol vreselijke ongelukken en vreemde voorvallen in Leap kunnen teruggevoerd worden naar één familie: De O’Carrolls.

Leap werd in 1250 gebouwd door de O’Carrolls en werd doorgegeven van generatie op generatie. Totdat er een tijd kwam waarin twee ambitieuze broers streden om de familiezetel. De ene broer was een priester, de andere een sterke militair. De twee waren nooit vrienden geweest.

Op een dag droeg de priester een mis voor in de kapel van het kasteel toen zijn broer binnenstormde en zijn zwaard in het hart van zijn broer stak. De priester stierf op het altaar.

Sinds die dag hangt er een angstaanjagende mistroostigheid in het kasteel. Een mysterieus “wezen” spookt sindsdien rond op de begane grond en kerkers van Leap, en verspreid een vreemde zwavelachtige geur.

The Bloody Chapel

In de jaren 1900 waren bouwvakkers bezig met het restaureren van de kapel toen ze een valse muur ontdekten die een afgrijselijk geheim verborgen hield. In plaats van een vloer vonden ze een afgrond van 2,5 meter diep met een val op een vreselijke spies. De bouwvakkers verwijderden laag na laag aan menselijke skeletten die op het dodelijke werktuig waren gestapeld.

Vandaag de dag zijn er nog steeds plaatselijke bewoners die weigeren het kasteelterrein te betreden. Maar jij kan dat gerust doen, hoor. Als je een vreemde geur ruikt, dan raden we je aan hard weg te rennen..

Doe je dat niet, dan word je misschien zelf een stukje nare geschiedenis van Leap.

Vrolijk Halloween uit Ierland!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s